Bemutatás

Napköziotthonos Óvoda
Elsõ adatunk egy "óvoda-féle" intézményrõl 1897-bõl való. A község képviselõtestülete május 18-án tárgyalta a "nyári menedékház" ügyét. A dajka fizetését "mûködésének idejére" 15 forintban állapították meg, míg a mellette dolgozó nõcselédét 5 forintban.Az 1904. december 1-én kelt képviselõtestületi jegyzõkönyv szerint: "Óvónõ és dajka fizetése címén felvett összeg lehagyatott, mert óvodába járók évek óta nem jelentkeznek, így ezen állások nem töltetnek be." Tudomásunk szerint még a 30-as években sem volt óvoda, napközi Dunaszegen. Az asszonyok kivitték magukkal a kisebb gyermekeket a földre. Annak végén játszottak a fa alatt. "Itt legalább szem elõtt voltak, nem csinálhattak semmi rosszat."A 40-es években megpróbálkoztak óvodai csoportok létrehozásával, azonban ezek pénz és épület hiányában csak nyáron mûködhettek. Így is nagy segítség volt ez a fõ dologidõben. Kozma Józsefné fiatal leányként felügyelt a nyári óvodában vagy napközifélében a gyerekekre. Elmondása szerint nem voltak éppen "rózsásak" a körülmények:"Szómát raktunk le az iskolában a katedrára, és oda fektettük le a gyerekeket. Körübellü harmincan lehettek. Elsõ, második osztálosok is vótak köztük. Reggetû késõ dilutánig vigyáztunk rájuk ketten. Egy ovónõve dógoztam. Nem sok iskolája vót, talán csak érettségije. Zsömlét meg gyümõcsöt osztottunk a gyerekeknek. Verset montunk nekik, jáccottunk velük. Még arra is emlékszek, hogy körübellül két hónapig dógoztam ott, és a fizetésembül vettem magamnak egy télikabátot."Csupán 1973. október 1-én nyílt meg egy 30 személyes óvoda, a régi kántorlakásban a templom és az iskola szomszédságában.
Jelenleg az óvoda befogadóképessége 75 fõ. Kihasználtsága kb. 90 %-os.
2004. március 22-én régi álmunk vált valóra, hisz felépült az új 3 csoportos óvoda és vele együtt a 200 fő kiszolgálására is alkalmas konyha és étterem. Az épület korszerű, minden igényt kielégítő, a térség kiemelkedő létesítménye.
Az óvoda szép, harmonikus környezetbe, az iskola mellé épült, így annak sportlétesítményeit (tornacsarnok, műanyagborítású pálya) óvodásaink is zavartalanul használhatják. Az udvar úgy került kialakításra, hogy minden csoportnak legyen lehetősége a játékra. A gyerekek homokozó, hinták, különböző mászókák, fajátékok között válogathatnak a szépen parkosított udvaron. A csapadékos időjárás sem akadály, hisz csoportonként külön-külön burkolt teraszon van lehetőségük a gyerekeknek a levegőzésre és a játékra.

Az óvoda minden dolgozója magáénak érzi Várnai Zseni gondolatát, melyet nevelési programjuk elsõ oldalán olvashatunk:

"Kis gyermekem csak nézzél szerte szét,
éretted van itt minden, ami szép."

 

Óvodavezető: Farkas Tiborné

Óvoda címe: Dunaszeg, Ifjúság u. 1/a.
Telefon: 20-578-3347
E-mail: [email protected]