Lakossági tájékoztatás szúnyoggyérítésről

.

TISZTELT LAKOSSÁG!

 

A közösségi média felületein a szúnyoggyérítés vonatkozásában tapasztalható elégedetlenség kapcsán Dunaszeg Község Önkormányzata az alábbiakról tájékoztatja Önöket.

 

Az idei év májusában és júniusában a levonult árhullám, az intenzív esőzés és azt követő extrém meleg idő miatt, ezen tényezők komplex hatásának eredményeként országos szintű szúnyoginvázió alakult ki.

 

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (a továbbikaban: Főigazgatóság) tájékoztatása szerint (lásd: http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=6718) a szúnyoginvázió felszámolása érdekében végzett földi kezelést a többi egyéb térség mellett a Szigetközben is későbbi kezdéssel ugyan, de elvégezték.

 

A Főigazgatóság tájékoztatása szerint a következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni. Ennek megfelelően a Szigetközben is folytatódik a szúnyoggyérítés.

 

Az elmúlt héten több száz, szúnyoggyérítésre vonatkozó kérelem érkezett a Katasztrófavédelemhez, ezek elbírálása folyamatos.

 

Településünkön a szúnyoggyérítés érdekében végzett, illetve elvégzendő írtások főbb paramétereiről az alábbiakban adunk tájékoztatást:

 

Időpont

Tervezett

Légi kémia terv (ha)

Földi kémiai terv (ha)

Légi biológiai terv (ha)

Földi biológiai terv (ha)

2019.06.13.

169

0

0

0

2019.06.14.

0

169

0

0

2019.06.20.

0

169

0

0

2019.06.28.

0

169

0

0

 

Tájékoztatom továbbá Önöket, hogy a Főigazgatóság illetékes szervével felvettem a kapcsolatot és kértem, hogy a szúnyoggyérítések számát emeljék, amely kérésemre a Főigazgatóság illetékes szerve azt közölte, hogy a kapacitásaik teljes kihasználtsága mellett a szúnyoginvázió országos jellegére tekintettel intenzívebb írtást jelenleg nem tudnak biztosítani.

 

Tekintettel arra, hogy a múlt héten tapasztalható és a légi védekezést is megnehezítő hőség véget ért így reményeink szerint a légi írtások is magasabb intenzitással folytatódnak.

  

Dunaszeg, 2019. május 22.

 

                                                              Tisztelettel:

 

                                                                                                                 Babos Attila

                                                                                                             polgármester sk.