Energetikai fejlesztések Dunaszegen

Pályázati konstrukció Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése - TOP-3.2.1-15
Projekt címe: Energetikai fejlesztések Dunaszegen
Projekt azonosító: TOP-3.2.1-15-GM1-2016-00049
Kedvezményezett neve: Dunaszeg Község Önkormányzata
Kedvezményezett címe: 9174 Dunaszeg, Országút utca 6.
Konzorciumi partner: Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Hivatala
Elnyert támogatás: 26 546 262 forint
Támogatás intenzitása: 100%
Finanszírozó alap: Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt célja:

RÖVID ÖSSZEFOGLALÁS A PROJEKTRŐL

A projekt célja a Dunaszegi Általános Iskola (9174 Dunaszeg, Ifjúság u. 1, hrsz: 657/28), Óvoda és Bölcsőde (9174 Dunaszeg, Ifjúság u. 1, B.ép hrsz: 657/27) épületénél a villamosenergia igény megújuló energiaforrásból történő minél nagyobb mértékű biztosítása.

A fejlesztéstől a megtakarításból eredő többletforrást várjuk, melyből további fejlesztésekre tudunk anyagi hátteret fordítani.

A projekt keretében maximum háztartási méretű kiserőmű (HMKE) fotovillamos rendszer kialakítása valósul meg saját villamosenergia-igény kielégítése céljából:

  • 27,6 kVA AC oldali teljesítményű napelemes HMKE telepítése a Dunaszegi Általános Iskola tetőszerkezetére.
  • 10 kVA AC oldali teljesítményű napelemes HMKE telepítése a Dunaszegi Óvoda tetőszerkezetére.
  • 3 kVA AC oldali teljesítményű napelemes HMKE telepítése a Dunaszegi Bölcsőde tetőszerkezetére.

 

A projekt összköltsége 26 546 262 Ft, amely összeg az önkormányzat tulajdonában álló iskola, óvoda és bölcsőde épületek napelemes rendszerrel történő bővítését tartalmazza. A három épületre telepített napelemes rendszer mérete 40,6kW, 151 db 260 Wp teljesítményű napelem panel kerül telepítésre.

A projektmenedzsment feladatok lebonyolítását a konzorciumi partner végzi.

Jelen fejlesztéssel többletbevétele nem fog keletkezni az önkormányzatnak. Azonban elmondható, hogy az elérhető energia megtakarítások által nagymértékű működési költségcsökkentést érhetünk el, amely a beruházás várható élettartamára vetítve, mely kb. 25 év, éves szinten 1,4 millió Ft. A fejlesztés megvalósításával, közel 93%-os energia-költségmegtakarítás érhető el. Az energiahordozók költségeit ennek megfelelően mintegy 36 millió forinttal sikerülne csökkenteni 25 év alatt!

A megvalósítás során a fejlesztéssel számolhatunk olyan közvetett célok elérésével, mint a példamutatás a megújuló energiahordozó felhasználás növelésére, a fenntarthatóság irányába mutató életforma kialakításának elősegítésére.

Az épületben tanulók és dolgozók számára a fejlesztéssel példát mutathatunk a fenntartható energiatermelés egy formájára. A folyamat elindításával a gazdaság élénkítése, az önkormányzati feladatok magasabb szintű ellátása, és egy élhetőbb környezet megteremtése a cél.

 

Közreműködő szervezet: Magyar Államkincstár Győr-Moson-Sopron Megyei Igazgatósága

 

Projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja: 2018.12.31.